Laadpalen
Onderzoek autokosten
De Consumentenbond onderzoekt jaarlijks wat de autokosten zijn. Uit het onderzoek van 2021 is gebleken dat de kosten voor elektrisch rijden ongeveer 50% goedkoper is dan rijden met een brandstofauto op benzine. Dit geldt voor zowel volledig elektrische auto’s als hybride auto’s. Hier komt nog bij dat elektrisch rijden goedkoper is vanwege de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting tot 2025.
 
Soorten laadpalen
Volgens de Consumentenbond zijn er verschillende soorten laadpalen, namelijk privé laadpalen, publiekelijke laadpalen, laadpalen voor VVE’s, laadpalen met abonnement en zakelijke laadpalen. Bij elk van deze soort laadpalen komen andere kenmerken en eigenschappen kijken, maar ook de prijskaartjes variëren enorm afhankelijk van je keuze.
 
Privé laadpaal
Wil je de accu van je elektrische auto thuis opladen, dan dien je een privé laadpaal te kopen. Je bent met een privé laadpaal het voordeligst uit aangezien je ergens tussen de € 0,20 en € 0,23 betaalt per kWh stroom. Bij publieke laadpalen betaal je al gauw € 0,35 tot € 0,66, wat dus een groot verschil is. Met een privé laadpaal kan je overigens op een makkelijke, snelle en veilige manier laden op elk gewenst moment zonder dat je rekening moet houden met lange wachtrijen bij publieke laadstations.
 
Publieke laadpalen
Naast privé laadpalen kan je je auto ook aan publieke laadpalen opladen. Publieke laadpalen zijn rond de wereld te vinden en het aantal beschikbare laadpalen blijft jaarlijks alsmaar stijgen. Zijn er binnen je directe omgeving geen of slechts weinig laadpalen tot je beschikking, dan kan je altijd bij de gemeente waar je woont een laadpaal aanvragen. Het aanvragen van een laadpaal is geheel gratis, waarbij de gemeente bepaalt in hoeverre een extra laadpaal geplaatst wordt in je omgeving. De publieke laadpaal is dan niet je eigendom, maar elke eigenaar van elektrische auto’s kan zijn of haar accu aan de laadpaal komen opladen tegen vaste tarieven. De exacte tarieven variëren per locatie en per moment wanneer de laadpaal geplaatst is, maar je kunt van gemiddeld € 0,35 tot € 0,66 per kWh uitgaan.
 
Laadpaal via VvE
Als je in een appartement woont die bij een Vereniging van Eigenaren (VvE) is aangesloten, dan kan je met subsidie professioneel advies krijgen over laadpalen. Je kunt gebruik maken van de SEEH-regeling, waarbij je als VvE 75% van de kosten terug kunt krijgen. Er geldt echter wel een maximaal bedrag van € 1.500.
 
Laadpaal met abonnement
Kies je voor het afsluiten van een abonnement, dan kan je bij verschillende leveranciers tegen een gereduceerd tarief ook een laadpaal krijgen. In de meeste gevallen geldt hierbij wel dat het afsluiten van een abonnement verplicht is en dat er meestal een bepaalde minimale looptijd geldt.
 
Zakelijke laadpalen
Een andere mogelijkheid volgens de Consumentenbond zijn zakelijke laadpalen, welke vaak bij de parkeerplaats van bedrijven, kantoren, horecagelegenheden en dergelijke te vinden zijn. Hierbij kunnen klanten, bezoekers en medewerkers van het bedrijf gebruik maken van de zakelijke laadpaal. Je kunt als eigenaar van de laadpaal zelf bepalen of je de medewerkers gratis toegang verleent tot de laadpaal, of als je een bepaald bedrag per kWh vraagt waardoor je ook geld kunt verdienen met je laadpaal.
 
Prijzen van laadpalen
De manier waarop de prijs per kWh die je betaalt als je je accu aan een laadpaal oplaadt is opgebouwd is volgens de Consumentenbond zeer belangrijk. Volgens de Consumentenbond bestaat de prijs van per kWh uit de onderstaande kostenposten:
  • De abonnementskosten: In bepaalde gevallen betaal je hier geen kosten, terwijl je bij andere leveranciers wel een laag bedrag per kWh betaalt als je veel rijdt.
  • Een starttarief: Bij de ene leverancier geldt een starttarief, terwijl een andere leverancier kiest voor een vastgesteld tarief per laadsessie.
  • De kosten voor de aanbieders: Je betaalt een bepaald bedrag aan de energieleverancier, de laadpaalbeheerder en het serviceverlenend bedrijf.
  • Het tarief voor het gebruik: Hierbij dien je naar het tarief per tijdseenheid te kijken, maar bepaalde leveranciers hanteren een onbeperkt gebruik systeem.
  • De installatiekosten: Nadat de laadpaal is aangeschaft betaal je ook voor de installatie, maar bij bepaalde leveranciers is de installatie inclusief.

 
Onderhoud
De Consumentenbond heeft duidelijk aangegeven wat het belang is van periodiek en correct onderhoud van een laadpaal. Sterker nog, het onderhouden van je laadpaal op de correcte manier is volgens verschillende laadpaalaanbieders één van de belangrijkste voorwaarden voor het behouden van de garantie op de laadpaal. Onderhoud je de laadpaal niet, dan verlies je het recht op de garantie waardoor je niet langer gedekt bent mocht er iets mis gaan met de laadpaal in de nabije toekomst. Schaf je een laadpaal aan, regel dan direct het onderhoud door het afsluiten van een onderhoudscontract. Een expert zal hierbij jaarlijks langskomen om de werking van de laadpaal te controleren en om de laadpaal van een goede onderhoudsbeurt te voorzien. Zelf bespaar je op deze manier op de kosten op langer termijn terwijl je geen omkijken hebt naar het onderhoud van je laadpaal.