Salderen


Zonder het salderen zouden er in Nederland veel minder zonnepanelen geplaatst zijn. Saldering is een subsidie, een stimuleringsmaatregel waar veel mensen in Nederland van profiteren. Dit komt doordat wij in Nederland meer kosten kwijt zijn aan belasting dan aan de energieleverancier. Vanaf 1 januari 2025 gaat iedere klein verbruiker. Hieronder volgt een uitleg over salderen.

Wat is salderen?

U wekt met zonnepanelen duurzame energie op. Een deel van deze stroom verbruikt u zelf in uw huis of kantoor. Het overige deel levert u terug aan het openbare net. Echter als de zon niet schijnt zult u ook energie verbruiken. Sterker dit komt vaker voor dan u denkt. Op dat moment verbruikt u meer dan dat u met uw zonnepanelen opwekt. Deze stroom levert uw energieleverancier, maar de kostprijs van deze stroom is maar een klein deel van wat u betaald. De kale kostprijs van elektra voor een gezin komt gemiddeld neer op circa €0,055/kWh. Vaak kunt u dit terugvinden op uw jaaroverzicht van uw energiebedrijf.

Hoeveel belasting betaal ik over mijn stroom?

Ieder jaar stijgt de energiebelasting. Soms worden de verhoudingen tussen en gas en elektra aangepast, zo ook in 2016 en 2022. Voor de stroom wat u van het net afneemt, betaalt u naast de kostprijs van energie ook de belastingen, transportkosten en vastrecht / administratiekosten. De administratiekosten en transportkosten kunt u niet terugkrijgen over de opgewekte stroom. De belastingen krijgt u als particulier wel terug. Energiebelasting is het grootste deel van uw kostprijs, daar bovenop komt nog de BTW. Hierdoor betaalt u ruim 12ct per kWh afgenomen elektra. Deze belasting ontvangt u ook terug voor de energie die u terug levert op het net op de momenten dat u het zelf niet verbruikt Belangrijk om te weten Als u zonnepanelen heeft en stroom levert aan uw energieleverancier, bent u ondernemer voor de btw en kunt u BTW terugkrijgen over de aanschaf van uw systeem.